Zákaz HHC nebo regulace HHC?

Deriváty konopí HHC rozšíří seznam návykových látek


V červenci 2023 se Ministerstvo zdravotnictví chystá rozšířit seznam návykových látek o hexahydrokannabinol známý pod zkratkou HHC, který se dá v současné době pořídit online na e-shopech i v prodejních automatech. Látka HHC získávaná z konopí se od THC liší, i když má podobné účinky. Návrh ministerstva aktuálně míří do připomínkového řízení a čeká se, jak to dopadne.


HHC není žádná novinka


Proč se Ministerstvo zdravotnictví o HHC zajímá až nyní, nejí jasné. HHC totiž není žádná novinka. Látku poprvé vytvořil americký chemik Roger Adams již v roce 1944, když k THC přidal molekuly vodíku. Proces známý jako hydrogenace následně přeměnil THC na hexahydrokanabinol - HHC.


Hexahydrokannabinol – HHC a jeho regulace


Psychoaktivní derivát z konopí hexahydrokannabinol známý pod zkratkou HHC zatím není zakázaný. Ministerstvo zdravotnictví však nyní argumentuje tím, že si tuto látku mohou na internetu či v automatu koupit i děti, stejně třeba jako kratom, který byl označen jako návykový. HHC zakoupíte třeba ve formě HHC vape a liquidu nebo květů technického konopí napuštěných extraktem HHC. Protože se u HHC nejedná o látku obsahující sloučeninu THC - tetrahydrokanabinol, která je hlavní psychoaktivní látkou v konopí, produkty z HHC jsou zatím volně v prodeji. Ministerstvo zdravotnictví však tvrdí, že takto prodejci při prodeji této „drogy“, jak o ní ministerstvo hovoří, obcházejí zákon. Zákon však hexahydrokannabinol - HHC zatím nezná ani nereguluje, a proto se v současné době prodejci ničím neprovinili. Tato situace se však má brzy změnit zařazením HHC na seznam regulovaných látek. Odborníci před HHC varují, že je látka téměř identicky účinná jako THC a může způsobit i závažné psychické stavy. Právě proto Ministerstvo zdravotnictví zvažuje regulace prodeje.


Vyjádření úřadu vlády


Ivana Beránková z právního oddělení Úřadu vlády uvedla, že před zařazením na seznampsychomodulačních látek projde každá látka hodnocením v meziresortní pracovní  skupině systému včasného varování před novými psychoaktivními látkami. Jestliže dojde k doporučení kontrolovat tuto látku, bude navrženo její zařazení na seznam psychomodulačních látek nebo na seznam omamných či psychotropních látek. U HHC dojde k regulaci a je nejvyšší čas si udělat zásoby.


Které produkty míří na seznam psychomodulačních látek


Aktuálně se jedná o zařazení na seznam psychomodulačních látek o více látkách současně. Kromě HHC jde například o kratom a o konopí s podlimitním obsahem THC. Po dokončení návrhu Ministerstvo zdravotnictví zahájí standardní legislativní proces a na něj naváže novelizace zákona. Kratom není schválen jako potravina nebo doplněk stravy a neexistuje zákon pro jeho uvádění na trh a kontrolu jeho kvality. Proto je na jeho obalu uvedeno, že jde o sběratelský předmět. Podobně se prodává i HHC a další deriváty THC. Ministerstvo zdravotnictví to chce ale brzy změnit a látky regulovat.

Zpět do obchodu
Používáme ověření věku Adulto