Co je to HHC-P a jaké má účinky

Co je to HHC-P a jaké má účinky

HHC-P je nový kanabinoid a je ještě méně prozkoumaný než standardní HHC. Většina informací pochází ze studií THC-P a ze zkušeností zahraničních uživatelů. 

 

Co je to HHC-P

 

HHC-P je psychoaktivní polosyntetický kanabinoid vyráběný z CBD. V rostlinách konopí se přirozeně nevyskytuje a získává se v laboratoři. Je částečně vyrobeno z vodíku, je extrémně chemicky stabilní a má stejné vlastnosti jako THC-P.

 

Hexahydrokanabiphorol

 

HHC-P nebo také HHCP je zkratkou pro Hexahydrokanabiphorol. Ve své čisté formě jde o viskózní olej světle žlutéjantarové barvy. Vzhledově je identické s HHC. Liší se alkylovým řetězcem, který obsahuje další 2 molekuly uhlíku. Studie ukazují, že zvýšená délka alkylového řetězce u THC-P vede k vyšší účinnosti ve srovnání s Delta 9 THC. Tuto vlastnost lze analogicky vztáhnout i na HHC-P a HHC.

 

Účinky HHC- P 

 

Podle klinických testů na potkanech je HHC-P33x účinnější než HHC. THC-P 33x lepší interakci s endokanabinoidním systémem potkanů ve srovnání s Delta 9 THC. Vlastnost lze opět analogicky vztáhnout na vztah HHC s HHC-P. V praxi interakce HHC-P s lidským endokanabinoidním systémem a jeho receptory je 33x efektivnější, silnější a účinnější než srovnávané HHC.  

 

Účinek každého kanabinoidu je specifický sílou účinku i působením na tělo a mysl a vždy jde o subjektivní záležitost. Uživatelé srovnávající HHC-P s Delta 9 THC popisují až 10x silnější účinek. Obsah HHCP v produktech je kvůli vysoké účinnosti pouze jen pár procent. Stejně jako HHC i HHC-P při výrobě tvoří 2 izomery 9R a 9S. Analogie u sloučenin je stejná jako u HHC. Izomer 9R je psychoaktivní a 9S ne. 

 

HHC- P, doba účinku a jeho zpoždění

 

Efekt HHC-P je ve srovnání s HHC výrazně zpožděný, patrný za 30 až 45 minut. Individuálně se doba nástupu liší. Uživatelé popisují pocity uvolnění, zvýšenou chuť k jídlu a euforii, což trvá ve srovnání s jinými kanabinoidy déle. HHC-P má oproti HHC delší poločas rozpadu a těle zůstává aktivní i 2 až 3 měsíce. Při vysokých dávkách účinek přetrvá až 24 hodin, při nižších pár hodin. 

V USA je HHC-P oblíbené pro lékařské i rekreační účely. Působí při tlumení bolesti, léčbě zánětu, silné úzkosti a nespavosti. Kromě pocitu euforie uživatelé uvádějí silný, intenzivně relaxační tělesný rauš s pocitem fyzického uvolnění. Popisují silnou mentální i tělesnou zkušenost, pocity štěstí, lepší náladu, tlumení bolesti, uklidňující a relaxační vlastnosti, ale i anxiolytické vlastnosti, které vedou k únavě, ospalosti a snížení reaktivity.

 

Vedlejší účinky HHC-P

 

Bezpečnostní profil HHC-P se dá přirovnat k THC-P. Oba kanabinoidy patří mezi nově objevené a není k dispozici mnoho studií. Oba jsou vysoce účinné a tím i rizikovější. Proto se THC-P se přirozeně vyskytuje pouze v malých koncentracích.

V malých dávkách je účinek HHC-P podobný jako u ostatních psychoaktivních kanabinoidů, zpravidla znatelně účinnější. Tento intenzivnější psychoaktivní účinek a účinnější farmaceutické vlastnosti přináší i nebezpečí vedlejších účinků. Objevit se mohou červené oči, sucho v ústech, rychlý srdeční tep, zmatenost, úzkost, paranoia, závratě, nespavost i zvýšená chuť k jídlu. 

Je HHC-P legální?

 

Dle aktuálního vyjádření Ministerstva zdravotnictví není HHC-P na seznamu zakázaných látek a technicky není sloučeninou THC, proto není v současné době legislativně omezeno. HHC-P produkty jsou dle našeho zákona produkty technického konopí a platí pro ně legislativní limit 1 % pro úroveň THC. Nutno podotknout, že však tyto produkty nejsou určeny ke kouření ani jiné konzumaci. 

Zpět do obchodu
Používáme ověření věku Adulto